Vad är ett patriarkat?
»Den största förändringen som kommer att ske, och som behöver ske, är en uppgradering av det feminina.«
Varför gör vi då allt detta – gräver i det förflutna, möter sådant vi helst skulle vilja slippa, jagar insikter om oss själva och försöker samtidigt skapa något nytt? På ett sätt verkar det nästan omänskligt. Ändå drivs vi framåt, i början ett mindre antal människor men nu fler och fler och fler. Vad inom oss får oss att vilja vara magiska?
Å ena sidan är det förstås en känsla av att livet är ohållbart. Antingen på det personliga planet där ångest och oro kanske tar större plats än glädje och frihet, eller ur ett globalt perspektiv där insikten om att vi håller på att förgöra våra möjligheter att leva på jorden får oss att vilja förändras.
Å andra sidan är det kanske en djup känsla inom var och en av oss att detta är vad vi ska göra. Det är inget vi har tvingats in i av omständigheter eller av andras idéer om vad som behöver göras. Vi har själva varit med om att besluta att denna förändringsprocess är varför vi är här. I så fall är just denna djupa känsla av riktning det som gör att vi klarar att genomföra den personliga förändring som krävs för att livet på jorden ska förändras i stort.
Den största förändringen som kommer att ske, och som behöver ske, är en uppgradering av det feminina. Patriarkatets tid lämnar oss sakta men säkert och på den resan behöver mycket helande ske, och väldigt många insikter behöver falla på plats.
VAD ÄR ETT PATRIARKAT?
Det som har kännetecknat patriarkatet, som betyder att mannen är normen, är att det har lett till en djup obalans. En obalans som inte på något sätt enbart drabbat kvinnor utan har varit lika påtaglig för män.
När en man förtrycker kvinnor, fysiskt, verbalt eller strukturellt, förtrycker han egentligen sin egen feminina energi. Det är den energi som ger honom hans intuitiva förmåga, kontakten med och förståelsen för sina känslor, hans förmåga att kommunicera bortom det synliga, hans empati och hans förmåga att känna omsorg – om sig själv såväl som om andra.
Han förlorar med andra ord halva sin själsliga kapacitet när han förtrycker kvinnor. Omedvetet förstås, men det är dock vad som sker. Balansen mellan det feminina och det maskulina är oerhört viktig i allt som rör livet, så även inom en man. Det innebär att när män kommer i kontakt med och hedrar sin egen feminina energi, avtar obalansen. Det finns givetvis också kvinnor som utövar patriarkalt förtryck, och detsamma gäller för dem.
Kvinnor är förstås de som till det yttre lider mest av den obalans som patriarkatet konstruerat. Förtryck, sexuella övergrepp och våldtäkter som krigföring, omyndighetsförklarande och förlöjligande är bara delar av effekterna. De mer subtila, som mindre värde på arbetsmarknaden och i diskussioner och mindre utrymme i det offentliga rummet, är andra.
Det gör naturligtvis att även kvinnor förlorar en del av sin själsliga kapacitet. Precis som de män som inte passar in i den norm som målas upp av hur en man ska vara. Bilden av vad det är att vara människa är helt enkelt haltande och så länge vi inte förstår vad som behöver förändras, haltar den på.
Uttrycket så ovan, så nedan kan lika bra formuleras så inom, så utom. Det betyder i det här sammanhanget att den förändring som vi vill ska ske i det yttre först behöver ske i det inre. Den inre balansen skapar en yttre balans.
BÅDE KVINNOR OCH MÄN ÄR DRABBADE.
Det är inte bara kvinnor som är drabbade av patriarkatets värderingar och syn på ett livs värde. Enorma mängder män har fallit offer i den strukturen genom krig, drogberoende, kriminalitet och självmord. Oerhörda förluster, som givetvis drabbat både män, kvinnor och barn hårt. Krig tvingar män att döda, och hur påverkar det synen på vad ett liv är värt och vem som bestämmer över det? Även män är maktlösa i ett patriarkat.
BOKTIPS
Om du vll läsa mer om hur vi har missförstått vår egen historia utifrån hur den tolkats så finns det en bok som heter Bägaren och svärdet, av Riane Eisler en upplyftande bok som sätter saker i ett annat perspektiv genom att ta oss igenom tidsålder för tidsålder och titta på vad historisk fakta egentligen berättar.
Vill du ha mer skönlitterär inspiration är Johanne Hildebrants triologi om Freja ett underbart tips där hon beskriver övergången mellan ett matriarkat och ett patriarkat. Sanne, som ju är väl insatt i vad vi gör och varför, berättade att hon ändå blev helt paff när hon läste Freja. Det är något alldeles speciellt att läsa om andra ordningar om man inte tidigare gjort det. Så om du gillar gudinnor, prästinnor, fornnordisk mytologi och annat magiskt så är detta böcker för dig.