Ge mig en dröm så vaknar jag
»Att tolka drömmar ger mig genuint mycket glädje.«
Jag (Lee) får ofta höra att jag är fantastisk på att tolka drömmar, och faktum är – utan att skämmas det minsta – är att jag håller med. Haha! Ibland häpnar jag över hur finurligt jag tänker ut det och då skrattar jag högt. Att tolka drömmar ger mig alltså genuint mycket glädje, och ni vet hur det är när man gör sådant man tycker om – till slut blir man ju väldigt bra på det. Jag har dessutom tränat vääääldigt länge.
Utrycket, ”Ge mig en dröm så vaknar jag” – kommer från när någon kär vän ringt tidigt en morgon för att få hjälp med att förstå en dröm, och jag lite sömndrucken inte riktigt vaknar förrän det kommer till själva drömmen. Hela steg 5, som ju handlar om drömmar ligger mig alltså varmt om hjärtat och jag skulle älska om vi kan väcka samma glöd hos dig – för det är ju så makalöst mycket information som vi få tillgång till när vi gläntar på den dörren.
Nu ska jag försöka förklara hur jag gör, så att du som också tycker det är roligt kan börja känna självförtroende nog att fortsätta – och bli precis lika bra som jag.
TROR DU PÅ DIN DRÖMVÄRLD?
Först och främst tror jag att det behövs en djup och fullständigt självklar övertygelse om att drömmar verkligen bär så väl helande som insikter och ny kunskap till oss. Att vi, när vi sover släpper kontrollen och låter vägledningen föra oss djupare in i vår egen fantastiska bok av berättelser. För det är så jag ser det. Att vi alla har magiska världar inom oss, som med en ljuvlig brist på logik ger oss nycklar till vem vi är.
Du har garanterat varit med drömmar som du absolut inte kan se hända i din vardag, tänk då så fattigt ditt liv hade varit utan dessa äventyr och magiska händelser. Drömmarna påminner oss om vem vi är. Multidimensionella, men ett oändligt liv så väl bakom som framför oss – passerandes genom tid och rum. Vi ÄR tidlösa och drömmarna påminner oss om detta.
Börja med att fundera på detta en stund. Vad betyder drömvärlden för dig? Är den lika, mer eller mindre verklig än ditt dagliga liv? För om drömmen är du, i en annan tid, en annan form – då blir det mycket lättare att öppna upp för vad den vill säga. Det är ju du som pratar med dig själv. Genom tid och rum. ÄR det inte vackert?! Oavsett så är det så jag ser på drömmar, och jag tror det hjälper mig att förstå dem.
TOLKA MINA EGNA DRÖMMAR
När jag ska tolka mina egna drömmar gör jag precis som jag lärt ut. Jag har min drömbok bredvid sängen och jag börjar skriva direkt när jag vaknar till, innan den börjar försvinna. När jag beskriver den, identifierar känslan, lyfter ut symboler och tolkar dem separat (gärna med hjälp av korten) – växer en helt ny dröm fram. Jag kan då röra mig inom den, vända och vrida på det som hänt och helt enkelt låta den komma upp ur drömtillståndet in i min vakna värld. Det är väldigt meditativt och min egen värld expanderar för varje dröm, för allt är ju delar av mig.
Jag har mängder med drömdagböcker sparade, och jag kan faktiskt än idag gå tillbaka och läsa om en dröm som kanske drömdes för tio år sedan – som helt plötsligt fått bärighet idag.
Med det sagt, så tolkar jag inte alltid – utan i perioder. Förr om åren gjorde jag det alltid, men idag har jag fått en ovana att tolka dem redan i drömmen, vilket gör att när jag väl fått upp ögonen så har jag mer tankar än dröm i huvudet. Lite tråkigt och jag saknar min stund med drömjournalen. Men det kommer väl igen, när jag inte behöver vara så effektiv som jag tydligen tycker att jag borde. Dig rekommenderar jag att verkligen hänge dig åt din drömjournal – det kommer att bli en bästa vän!
TOLKA ÅT ANDRA
När jag lyssnar på eller läser en annan persons dröm så är jag fullständigt närvarande i det som sägs. Jag tänker ingen annan tanke utan följer bara med i drömmens svängar. Mitt fokus har jag lite utanför mig. Ungefär halvmeter utanför kroppen. Det är en bra plats för mig att lyssna på det som inte sägs.
Jag kopplar så att säga mig samman med drömmens väv och i det tillståndet är det lätt att få tillgång både till själva drömmen och till personens egen omedvetna tolkning, hens guider och förstås mina egna guiders kloka perspektiv. Jag använder alltså min medialitet när jag tolkar, och min förförståelse att drömmen verkligen existerar som en saga, en berättelse, gör att jag tar den på allvar.
När man bemöter någon med respekt, får man ju oftast detsamma tillbaka, vilket jag alltså gör med drömmen. Drömmen vill att jag ska förstå den och ger mig de ledtrådar jag behöver för att verbalisera och formulera det osagda in till något mer förståeligt.
Detta kan alla göra! Tilliten kommer med tiden. Det är ju dessutom så att det inte alls är säkert att den tolkningen som jag får är rätt. Det är knappt att man kan säga att det finns rätt eller fel. Jag tänker alltid så här, att om någon frågar mig är det min tolkning de vill ha och jag kan ju inte ge någon annan än den jag får till mig. Det är inget annat än ett förslag på vad drömmen kan tänkas ha velat ha sagt. Det är alltid drömmaren som äger drömmen.
SYMBOLER SOM HÅLLPUNKTER
De symboler som drömmen använder är hållpunkter, som tolkaren kan hänga upp sig på. Mitt eget register är inte gigantiskt utan mer grundläggande. Jag använder det alltså mer som riktning och låter min medialitet ge mig kontexten.
Medan jag lyssnar brukar en till tre symboler hoppa upp och visa sig tydligt och de använder jag sedan när jag börjar tolka, muntligt eller skriftligt. Resten kommer via munnen eller pennan. Jag vet alltså inte alltid vad det är jag är på väg att säga eller skriva, utan det utvecklar sig efter hand, även för mig.
Du blir duktig på att tolka när du tränar på det. Förutom att skriva ner, utvecklas du genom att berätta för någon annan och ta del av den personens förlag. Du tränar dig också om du får lov att hjälpa någon annan att tolka sin dröm. Allra viktigast tror jag är att tycka att det är roligt och att våga ta ut svängarna. Det finns nästan alltid ett annat perspektiv om man vänder upp och ner på drömmen.
Lycka till!
Lee